Osmose-onderzoek

Bij het onderzoek naar osmose wordt gekeken naar verhoogde vochtwaardes in het laminaat, tekenen van osmose en delaminatie in zowel de romp boven water als het onderwaterschip en het roer.

Osmose bij een polyesterjacht is een natuurkundig-chemisch verschijnsel waarbij vocht wordt geabsorbeerd in de composietmaterialen van de romp of het roer. Deze materialen bestaan doorgaans uit glasvezelversterkte kunststof, zoals polyester of epoxy. Het fenomeen ontstaat door de diffusie van watermoleculen door de gelcoat, waarna ze doordringen in de onderliggende laminaatstructuren.
Gedurende de levensduur van een zeiljacht kunnen watermoleculen via osmotische druk de gelcoat binnendringen. Hier vinden reacties plaats tussen water en opgeloste stoffen in het laminaat, wat resulteert in de vorming van osmose blazen, delaminatie en degradatie van het composietmateriaal. Dit heeft een negatieve invloed op de structurele integriteit en prestaties van het jacht.

Een osmose-onderzoek omvat een grondige evaluatie van zowel de gelcoat als de laminaatstructuur. North Yacht Survey voert metingen van het vochtgehalte uit en voert visuele inspecties uit om tekenen van osmose blazen, delaminatie en andere aangetaste gebieden vast te stellen. Deze analyse biedt essentiële informatie over de omvang en ernst van mogelijke osmotische aantasting. Op basis hiervan kunnen passende reparatie- en onderhoudsmaatregelen worden genomen om de duurzaamheid en veiligheid van het zeiljacht te waarborgen.

Onafhankelijke Beoordeling

Onze aankoopkeuringen bieden een objectieve evaluatie van het jacht, waarbij elk aspect zorgvuldig wordt gecontroleerd op gebreken, schade of potentiële problemen. Deze onafhankelijke beoordeling stelt u in staat een weloverwogen aankoopbeslissing te nemen.